S z a l l e r d a m
jöttünk láttunk szíttunk
2007-06-18
szociális kohézió
Ezt a kifejezést egy újságban olvastam valami teljesen más dologgal kapcsolatban, és egyből beugrott, hogy ennél tökéletesebben nem is lehetne körülírni, mi hiányzik Hollandiából, a hollandokból. Az összes panaszkodásom oka az, hogy minden üres, felszínes és lélektelen. Nem a nyelvi akadályokkal kell megküzdenem, hanem azzal, hogy senki semmi érdeklődést, vagy tiszteletet nem tanúsít senki és semmi iránt. Nem csoda, hiszen már az óvodában is az énénén kezdetű mondókával kezdik a világ felfedezését.

A szociális kohézió hiányának tudható be, hogy a munkahelyen a helybeliek külön életet élnek, ezért nincs menza, vagy egyáltalán főtt kaja, ezért vár minden sarkon egy goromba rendőr a szabálytalankodókra, ezért áll mindenki jó szellősen a koncerteken, de a könyökét kitéve, hogy te se mehess előrébb, ezért pofátlankodik a többi bicajos eléd a piros lámpánál, hogy aztán a zöldnél meg se mozduljanak, ezért türelmetlenkedik a virágárus, ha nem három másodperc alatt választod ki a csokrot, ezért szemetelnek a tömegek az utcán, és ezért nem szól egy fesztivál semmi másról, csak gyorsan ledarált koncertek soráról.

Ha valakit csak a tivornyázás érdekel, itt megteheti a tágan meghúzott, de annál szigorúbban betartatott keretek között. Társadalmilag és emberileg viszont végtelenül sivár ez a régió. A színes forgatag képe, ami az emberekben Amszterdamról él, igazából nem a hatalmas szabadságnak köszönhető, hanem a mérhetetlen közönynek.
Szaller 15:15  
1 Comments:
  • At 2007. 07. 09. 16:50, Anonymous Névtelen said…

    Hali Szalli!
    De szepen mondtad! Epp ilyen erzeseinket probaltuk mi is megfogalmazni Ausztraliaval kapcsolatban, de nem sikerult ennyire kifejezoen, sot.
    Csatlakozz hozzank Boliviaba, vagy Peruba, itt meg maradt erdeklodes az emberekben, raadasul mi is varunk NAGYON :)
    pusz
    Zsuzsa

     
Megjegyzés küldése
<< Home
 


profildamdallamdam

klikkdamannodam



BLOGGER