S z a l l e r d a m
jöttünk láttunk szíttunk
2007-05-19
spooky
Az igazi Hollandiáról nem sokat tudok írni, mert nem ismerem. De tényleg, ennek a városnak, az itteni életvitelnek semmi köze az igazi holland mindennapokhoz, bár az is igaz, hogy nem kell messzire menni, csak kb. tíz kilométernyire, Zaandamba, hogy egy teljesen más világ táruljon az ember szeme elé. Szóval, a dolgok kezdenek furcsa fordulatot venni, amint kiteszi az ember a lábát Amszterdamból, bár abban sem vagyok biztos, hogy ez itt normális.
Múlt szerdán volt ez a bluesfesztivál, de nem is ez a lényeg, hanem hogy András szemszögéből láthattam kicsit ezt az országot, illetve olyan érdekességeket hallottam tőle, amiket esélyem sincs itt megtapasztalni. Ha lenne kedve, írhatna egy Zwolleblogot, ám attól tartok, abból nem sok jó sülne ki. Ahogy a franciák hitetlenkedve kérdezik a holland ebéd láttán: nothing with nothing!? Korábban panaszkodtam, hogy Amszterdamban nem lehet bármikor beesni egy étterembe, mert semmi nincs nyitva 5 előtt, illetve, hogy mindenhol turistaként bánnak velem, még véletlenül se vendégként. Nos, máshol étterem sincsen, vagy egyáltalán nem nyit ki pl. vasárnap/ünnepnap. Miért is nyitna ki? A hollandok délben makacsul szendvicset esznek, két darabban maximalizálva a hozzávalók számát. Szinte lenézik az embert, ha valamilyen meleg ételt hoz magának! Merthogy mindennek megvan a maga hagyománya, a bevett szokástól nem szabad eltérni! A XXI. században is azt kell enni, mint a reformáció korában.
Ha van is főtt étel, úgy kell elképzelni, mint a mercijelet: a tányéron egy kis háromszögnyi krumpli, kis háromszögnyi hús, kis háromszögnyi zöldség. Ráadásul, az otthon megszokottól eltérően, a hollandok nem azt mondják, hogy csirkét/sertést/pecsenyét/sonkát/ürüt/libamájat ettem, hanem csak a zöldséget mondják, abból már tudni lehet, milyen hússal volt tálalva. A krumpli mindig adott, csak a másik kettőt variálják, évszázadok alatt kialakult párosításban. Könnyen megeshet, hogy aki nem szereti a répát, az sosem fog csirkemellet enni. Valahogy így van ez, de nekem is csak mesélték. Mindenesetre, Hollandiában minden elképzelhető, és mindennek az ellenkezője is.
Szaller 09:45  
0 Comments:
Megjegyzés küldése
<< Home
 


profildamdallamdam

klikkdamannodam



BLOGGER